Barbara Frąszczak, Mikołaj Knaflewski

Effect of light conditions on yield and quality of garden rocket (Eruca sativa Lam.) and garden chervil (Anthriscus cerefolium L. Hoffm.)

From Department of Vegetable Crops
The August Cieszkowski Agricultural University of Poznań

Abstract. The purpose of this research was to compare yield and quality of the two herbs: garden rocket and garden chervil grown in natural and artificial light. The highest yield of the herb of garden rocket was obtained in both years, when it was cultivated in the greenhouse conditions. The lowest levels of vitamin C in the herbs were found to be when they were grown in conditions of artificial light: at 12-hour day length.

Key words: Eruca sativa Lam., Anthriscus cerefolium L. Hoffm., artificial light, radiation

 

Wpływ warunków świetlnych na plon i jakość ziela rokietty siewnej (Eruca sativa Lam.) i trybuli ogrodowej (Anthriscus cerefolium L. Hoffm.)

Streszczenie

Celem pracy było porównanie wielkości i jakości plonu ziela rokietty siewnej i trybuli ogrodowej, uprawianych w warunkach światła naturalnego i sztucznego. Rośliny uprawiano latem 1998 i 1999 roku w szklarni oraz w komorach wegetacyjnych, przy dawce światła 55 μmol·m-2·s-1 i długości dnia wynoszącej 12 i 16 godzin.

W obydwu latach największy plon ziela rokietty uzyskano w uprawie w warunkach szklarniowych, natomiast największy plon trybuli uzyskano w uprawie szklarniowej w 1998 roku. Ziele rokietty i trybuli charakteryzowało się największą zawartością witaminy C w uprawie szklarniowej w 1999 roku (rokietta 359 mg 100 g-1 św.m., trybula 227 mg 100 g-1 św.m.), a trybuli także w 1998 roku. Najmniej witaminy C w zielu stwierdzono w uprawie w warunkach światła sztucznego – dla rokietty przy 12-godzinnym oświetleniu (59 mg 100 g-1 św.m.), a dla trybuli przy oświetleniu 16-godzinnym (38,7 mg 100 g-1 św.m.). Ziele rokietty uprawianej w warunkach światła sztucznego odznaczało się również znacznie większą zawartością azotanów niż roślin uprawianych w szklarni. Dużą zawartością azotanów charakteryzowało się ziele trybuli uprawianej w warunkach 12-godzinnego dnia oraz w szklarni w 1999 roku ze względu na niekorzystny wpływ zbyt dużej ilości światła i wysokiej temperatury na wzrost roślin.